Kolik solíte? Příliš? Vsaďte raději na chutné alternativy

Vysoký obsah soli ve stavu je nebezpečný. Víte, jak solit méně a dochutit jídlo jiným způsobem? Možností je několik!

Pokud solíme s mírou nehrozí nám žádné problémy. Jenže polotovary, zpracovány a fastfoodovém jídla, či jídla z restaurací obsahují nejednou více soli, než je vhodné.

Skrytá sůl a nadměrné solení souvisí s vysokým krevním tlakem a dalšími zdravotními problémy. Západní kultury zpravidla používají podstatně více soli, než je zdravé.

Dochutit jídlo můžete mnohem zdravější než množstvím soli. Samozřejmě, sůl je také obvykle nutná, ale úplně jí stačí menší množství. Čím dodáte jídlům nejlepší chuť?

česnek
Pikantní česnek dochutí jídlo i bez nadměrného přidávání soli. V receptech na rajčatové omáčky a marinády můžete klidně snížit obsah soli na polovinu a použít dvojnásobné množství česneku.

Vyzkoušejte ho i v polévkách a v smaženici. Tato cibulová zelenina je navíc nabitá zdraví prospěšnými látkami. Sloučeniny česneku zvyšují imunitu, snižují krevní tlak a podporují zdraví mozku.

Citronová šťáva a kůra
Východní i některé africké kultury nedají dopustit na citrónovou šťávu. Přidávají ji téměř do každého receptu. Je výbornou alternativou k soli, protože citronová šťáva podobně jako sůl zvýrazňuje chutě jídla. Šťáva a kůra z limetek a pomerančů má podobné účinky.

Šťávou z citrusů pokapejte syrovou, dušenou či grilovanou zeleninu, použijte ji také do salátových dresingů a marinád na maso a ryby.

Pepř
Sůl a pepř k sobě prostě patří, jsou nejslavnějším kulinářským duem. Pokud chcete omezit příjem soli, sáhněte raději po kořence. Pepř je dobrým doplňkem do polévek, masa, těstovin a jiných slaných jídel.

Pepř působí protizánětlivě, podporuje zdraví srdce a cév. Má také účinky proti rakovině.

Vyzkoušejte také bílé, zelené a červený pepř, směsi koření a pikantní koření typu jalapenos, chilli, kajenský pepř, kurkuma. Podporují trávení i mozkové funkce, pročišťují organismus.

Naše babičky dobře věděli, že kopr vyčaruje fantastickou aroma a chuť jídla i aniž by museli použít hodně soli. Kdysi se obecně nasolena podstatně méně a více se používaly bylinky. Je čas na návrat!

Kopr je obzvlášť dobrou náhradou za sůl, pokud jej použijeme na jídla z ryb, brambor a okurek. Můžete jimi posypat lososa, dochutit bramborový salát, přidat do citronové nebo limetkové šťávy.

sušená cibule
Stejně jako česnek, i cibule nabízí chuťovou podporu téměř každého slaného receptu. Víte o tom, že sušená cibule je účinnější než čerstvá cibule?

Jako částečnou náhradu soli ji můžete použít v smaženici, polévce, v dušeném mase, v dipech či salse.

Nutriční droždí
Výživové kvasnice jsou deaktivovány droždí. V obchodech se speciální výživou je najdete ve formě vloček nebo prášku. Mají slanou sýrovou chuť, dobře funguje v popcornu, těstovinách, na vajíčkových jídlech a salátech. Nasytí, a přitom neobsahují mléko.

Beta-glukanové vlákno v nutričním droždí pomáhá snížit hladinu cholesterolu a potenciálně snižuje riziko srdečních chorob.

balsamikový ocet
Balsamikový ocet má ostrou chuť s náznakem sladkosti. Zvýrazňuje přírodní chutě potravin, a tak minimalizuje potřebu soli.

Použijte ho do salátových dresingů, polévek, dušeného masa a do marinád na maso a ryby. Jeho redukcí v hrnci na mírném ohni získáte ještě chutnější sirup, kterým můžete pokapat čerstvá rajčata nebo grilovanou či pečenou zeleninu.

lanýžovou olej
Lanýžovou olej má bohatou chuť hub a silnou zemitou chuť, kterou chválí milovníci jídla po celém světě.

Pokud použijete k jídlu tento olej, soli stačí jen minimum. Pokapejte jím těstoviny, pizzu, vejce, popcorn, bramborovou kaši a zeleninu.

zázvor
Čerstvě nasekaný kořen zázvoru nebo sušený zázvor můžete přimíchat do jídel z vajíček, do omáček, marinád, nápojů a polévek. Chutná ik masu – vyzkoušejte, například, zázvorové kuřecí prsa na přírodně nebo na grilu.

Navíc, zázvor má protizánětlivé účinky, zvyšuje imunitu, uzdravuje bolestivé svaly a podporuje zdravé trávení i cévní systém.

koriandr
Koriandr má hřejivou, květinovou až citrónovou chuť a často se přidává do salsy, do polévek a kari.

Je bohatý na antioxidanty, včetně terpineol, kvercetinu a tokoferolů. Tyto sloučeniny podporují zdraví srdce, cév, mozku i imunitní systém.

I když je sůl nejběžnějším látkou určenou k aromatizaci a konzervantem, který přidáváme do jídel, mnoho z nás to se solí přehání. V rámci prevence před chronickými nemocemi srdce a cév se vyplatí používat alternativy, které zdravě dochutí jídla.

Jak vidíte výše, možností je nepočítaně. Kromě uvedených můžete použít i jablečný ocet, sušenou uzenou papriku, skořici, šalvěj, estragon, majoránka, oregano a mnohé další bylinky.

Další články autora

PR článek

Nejnovější články

Hermès je plný tradic a špičkové kvality 

Špičková kvalita je zde samozřejmostí, stejně jako rodinné tradice u firmy Hermes. Koupě jejich...

Velký horoskop na červen: Pro která znamení bude tento...

BeranMáte přímo dětské nadšení pro všechno nové. A život mnohdy berete nejen jako hru,...

Jídelníček proti celulitidě na 5 dní: Když omezíte cukry,...

Se stoupající teplotou se snižuje množství zakryté kůže během jara a hlavně v létě....

Tři elementy, které vám zajistí pokožku bez celulitidy: Pokud...

Pomerančová pokožka je něco, po čem netouží žádná žena, ale trápí nejednu z nás....

Denní porce zdraví v krabičce pro každého

Přestože si stále častěji uvědomujeme důležitost zdravého stravování, často neumíme splnit ani jednoduché pravidlo...

Dieta, o které se (ne)říká: Pro tělo představuje to...

Přestože i dnes najdete na internetu zastánce teorie, že přijaté kalorie musí jít z...

Comments