Proč si dopřát dýni i lečo a jak nepřibrat z burčáku či lokše

Dýně patří k podzimu, i v jídelníčku se vyplatí
, Kolik kalorií obsahuje husacinka, lokše, a k tomu dobrý burčák? Podzimní pochoutky jsou nástrahou pro naše hubnutí. Do jaké míry až vám dnes přiblíží odbornice.

Už je to tady. Začala sezóna husích hodů a jídel z podzimní zeleniny. V nabídce jsou kachny, lokše, játra, smetanové hokaido polévky či lečo. Dobroty, které si většinou dopřejete jen na podzim.

Co ale na takovou stravu řekne náš žaludek, i když je to jen jednou za rok?
Podzimní dobroty, ze kterých se vám sbíhají sliny už jen při pomyšlení na ně, jsou sice chutné a těšíte se na ně celý rok, ale pokud to s nimi přeženete, vaše trávení ani linie se vám nepoděkují. Podzimní hody nejsou totiž právě dietním pohoštěním.

Na Slovensku je v tomto období v restauracích populární pořádat husí hody. Velmi oblíbené je podávat husa s červeným zelím a s knedlíkem nebo lokšemi.

Podzimní sezóna patří i tímto pochoutkám
FOTOGALERIE
Podzimní sezóna patří i tímto pochoutkám
Zdroj: TASR
Jako předkrm si vychutnáváme lokše plněné játry. Samozřejmě nesmí chybět něco tvrdé na pretrávenie a dobré červené víno.

Je to doslova výbuch kalorií
„Husa i kachna obsahují více tuku než kuřecí či krůtí maso. Proto mají až jednou tolik energie, průměrně od 1200 – 1500kJ na 100 gramů, „řekla ředitelka Institutu redukce a prevence nadváhy kompliment ® Katarína Skybová, která vám na Diva.sk pravidelně radí o hubnutí.

Podle jejích slov si ale husího či kachního zdraví lidé mohou příležitostně bez problémů vychutnat. Pozor by si měli dát lidé s onemocněním žaludku, jater a žlučníku, kardiaky a lidé trpící obezitou.

Šetřete kalorie
Pokud navzdory všemu nevíte husím hodem odolat, a přece jen si na ně chcete pochutnat, dokážete jejich díky jednoduché fintě přežít bez těžkého žaludku a bez kil navíc.

„Chcete-li ušetřit kalorie, odstraňte z masa kůži a kombinujte ho jen s čerstvou zeleninou nebo dušeným zelím. Lokše či pečeni raději vynechte.

Pozor i na alkohol. Pokud se snažíte zhubnout, dopřejte si jen deci bílého vína, „poradila odbornice na zdravé stravování.

Sezóna burčáku
Po sklizni hroznů již vinaři nabízejí letošní chutné burčáky a mošty. Tyto nápoje však vůbec nepřejí vaší štíhlé postavě. Je to další podzimní kalorická bomba.

„Jakýkoliv alkohol je inhibitorem hubnutí. To platí io sladkém burčáku, který obsahuje do 6% alkoholu, má vyšší obsah přírodních cukrů a kvasinek s komplexem vitamínů B.

Energetická hodnota burčáku a moštu se průměrně pohybuje od 230 do 300 kJ na 100 ml, což je srovnatelné s bílým vínem, „poznamenala.


„Pít burčák nebo mošt při hubnutí nedoporučujeme, protože obsahuje množství jednoduchých cukrů a také alkohol, které se rychle vstřebávají a energie z nich se ukládá. Pokud musíte ochutnat, dejte si deci, „říká se zdviženým prstem Skybová.

Dýně na všechny způsoby
Mezi sezónní zeleninu patří i dýně. Ve vaší podzimní kuchyni by proto měly být určitě objevit jídla z dýně na různé způsoby, zda oblíbená hokaido polévka.

„Dýně se výborně hodí jako příloha k masu, samostatně nebo se z ní dá připravit sytá polévka.

Energetická hodnota je rozdílná v závislosti na druhu dýně, od 90 do 160 kJ na 100g. Vzhledem k nízké energetickejhodnote a vysoké nutriční hodnotě je dýně vhodnou potravinou iv době hubnutí, „doporučuje odbornice.

Polévku můžete podle jejích slov bez problémů zjemnit trochou smetany na vaření nebo zakysanou smetanou. „Přidáním malého množství tuku podpoříte i vstřebání vitamínu A, oranžová dýně jen v 100 g obsahuje jeho denní doporučenou dávku,“ doplnila.

Dary podzimní zahrádky
I sezóna sklizně zeleniny je v plném proudu. Ze zahrádky nebo na lokálním trhu jsou už i okurky, papriky, či rajčata.

Obecně platí, že nejvíce vitamínů a minerálů přijímáme konzumací čerstvé zeleniny. No pokud zeleniny na zahradě hodně, často přemýšlíme co s ní. Velmi oblíbené a rychlé je připravit si lečo.

„Teplé jídlo má lepší sytící schopnost a pro většinu lidí je také snadněji stravitelné. Pokud si do leča nepřidáme například klobásku, výsledná energetická hodnota dušené zeleniny je nízká.

Pro zachování co nejvyšší nutriční hodnoty je vhodná co nejkratší tepelná úprava, „řekla.

„Nejenže si jídlo zachová mnoho živin, ale má i nižší glykemický index. Čím dusíme zeleninu déle, tím ztrácí nejen více vody a živin, ale zvyšujeme i její glykemický index.

Další články autora

PR článek

Nejnovější články

Hermès je plný tradic a špičkové kvality 

Špičková kvalita je zde samozřejmostí, stejně jako rodinné tradice u firmy Hermes. Koupě jejich...

Velký horoskop na červen: Pro která znamení bude tento...

BeranMáte přímo dětské nadšení pro všechno nové. A život mnohdy berete nejen jako hru,...

Jídelníček proti celulitidě na 5 dní: Když omezíte cukry,...

Se stoupající teplotou se snižuje množství zakryté kůže během jara a hlavně v létě....

Tři elementy, které vám zajistí pokožku bez celulitidy: Pokud...

Pomerančová pokožka je něco, po čem netouží žádná žena, ale trápí nejednu z nás....

Denní porce zdraví v krabičce pro každého

Přestože si stále častěji uvědomujeme důležitost zdravého stravování, často neumíme splnit ani jednoduché pravidlo...

Dieta, o které se (ne)říká: Pro tělo představuje to...

Přestože i dnes najdete na internetu zastánce teorie, že přijaté kalorie musí jít z...

Comments