Se stoupající teplotou se snižuje množství zakryté kůže během jara a hlavně v létě. Ale co když máme nějaké nedostatky, které chceme odstranit – celulitida například…
Na úvod si vysvětlíme, co se vlastně při celulitidě v lidském těle děje. Pomůže nám to pochopit mechanismus její tvorby a tím pádem i možnost, jak se jí vyhnout nebo problémy zredukovat. Především je třeba zdůraznit, že celulitida se tvoří na místech, kde se něžné polovině lidstva nejčastěji usazuje tuk, tedy v oblasti hýždí a stehen. Většinou je celulitida záležitostí žen, ale může se vyskytnout iu mužů, mají-li vyšší nadváhu.
Tvorbu jamek způsobují výkyvy vylučování pohlavních hormonů, které ovlivňují podkožní vazivo. Pod vlivem nerovnováhy hormonů se pod kůží tvoří kapsičky s tukovými buňkami. Množství tuku pak způsobuje tvorbu důlku a vzniká na pohled nepěkná pomerančová kůže.
Právě vzhledem k závislosti na hormonálních hladinách může celulitida ve zvýšené míře vznikat u žen v období těhotenství, menopauzy a pod. Někteří odborníci se domnívají, že roli může hrát i hormonální antikoncepce, ovšem není to přímo prokázáno.
Dále má na vznik celulitidy nemalý vliv nadváha, malé množství pohybu, ale také špatná funkce jater, která přináší zhoršení metabolismu tuků. Velmi účinnou zbraní proti celulitidě je zdravý jídelníček.
Zelenina podporuje podkožní vazivo
Snažte se odbourat jednoduché cukry, nadmíru sacharidů, dále živočišné tuky a sůl. Zcela vynechejte nebo výrazně omezte bílý cukr, bílou mouku a bílé pečivo, sladké dezerty a koláče. Dále smažená jídla, smetanové omáčky, dorty s polevami. Vsaďte na výrazný podíl zeleniny ve stravě, vytvořte si pestrý jídelníček. Jezte zeleninu syrovou nebo s minimální tepelnou úpravou. Například si připravujte zeleninu vařenou na páře, kdy se zničí jen minimum vitamínů. Výborné je například nahradit klasické přílohy chutně upravenou vařenou zeleninovou směsí.
Kvalitní podkožní vazivo vám pomůže vytvořit kořenová zelenina, špenát, salátové okurky. Boj s celulitidou vám usnadní i kvalitní rostlinné bílkoviny v podobě fazolí, dále dostatek nenasycených mastných kyselin, které najdete v rybách i podíl vitamínu C obsažený například v zelí, špenátu, brokolici, z ovoce v pomerančích… Nezapomínejte na zinek, který podporuje tvor kolagenu, základ vazivové tkáně.
Zdravé stravování vám pomůže zredukovat celulitidu. Velkou roli hraje i pitný režim. Nejlepší je čistá voda, bylinkové čaje. Důležité je pít pravidelně, po malých dávkách.
Výhody jídelníčku proti celulitidě:
Zařazujete do svého jídelníčku spoustu zeleniny.
Omezujete cukry a živočišné tuky.
Zároveň hubnete.
Kladete důraz na správný pitný režim.
Omezujete solení, čímž předcházíte i dalším zdravotním komplikacím (problémy s ledvinami, vysoký krevní tlak).
Nevýhody jídelníčku proti celulitidě:
Musíte se vyhýbat potravinám s vysokým obsahem jednoduchých cukrů, tedy především sladkostem a výrobkem z bílé mouky.
Je nezbytné omezit solení (má vliv na rovnováhu vody v těle, přemíra soli také podporuje celulitidu).
Jídelní lístek proti celulitidě na 5 dní:
- den
Snídaně: Celozrnný rohlík, dietní kuřecí šunka, rajče
Dopolední svačina: Pomeranč
Oběd: Přírodní kuřecí steak, dušené zelené fazolky
Odpolední svačina: Smoothie koktejl z mléka, banánu a kousku hořké čokolády
Večeře: Zeleninový vývar
- den
Snídaně: Plátek celozrnného chleba, sýr cottage, salátová okurka
Dopolední svačina: Jablko
Oběd: Krůtí steak, směs kořenové zeleniny dušené na páře
Odpolední svačina: Šopský salát s balkánským sýrem
Večeře: Hrachová kaše, dietní kuřecí vývar
- den
Snídaně: Müsli s oříšky a medem
Dopolední svačina: Mandarinka
Oběd: Pečený losos, brokolice vařená na páře
Odpolední svačina: Nízkotučný tvaroh
Večeře: Fazolová polévka s dietním kuřecím párkem

- den
Snídaně: Kornspitz s light cream cheese, paprika
Dopolední svačina: Hruška
Oběd: Tuňákový salát s vařenou kukuřicí, hráškem a mrkví
Odpolední svačina: Nízkotučný bílý jogurt
Večeře: Zelná polévka
Nepřehlédněte: Dejte si pozor na největšího nepřítele hubnutí: Ani zdaleka však nejde o jídlo
- den
Snídaně: Ovesná kaše s kousky pomeranče
Dopolední svačina: Grapefruit
Oběd: Pečené kuře bez kůže, salát z ledového salátu, cherry rajčat a oliv